ЕКИПЪТ НА "ИЗВЪНГАБАРИТНИ" ООД ВИ БЛАГОДАРИ ЧЕ ПОСЕТИХТЕ НАШИЯТ ПОРТАЛ.

Калкулатор за изчисляване на дължимите такси за тежки и/или извънгабаритни ППСЗаявка за изготвяне и/или съгласуване на разрешителни за извънгабаритни ППС

Запитване за превоз на извънгабаритни товариЗапитване за съпровод на извънгабаритни товари

Заявление за разрешително на тежки и/или извънгабаритни товариavtopark-kamioni

 

ОБРАТ ПО ДЕЛОТО СРЕЩУ ПАКЕТ МОБИЛНОСТ

от .

По информация на ITL Attorneys (https://www.itla.eu) на 14.11.2023 г. по делото, образувано след жалби на държави-членки срещу разпоредби на Пакет Мобилност пред Европейския съд, е постъпило становище от генералния адвокат Giovanni Pitruzzella за отмяна на задължението за връщане на товарните автомобили на всеки 8 седмици до страната на регистрация.

Функцията на генералните адвокати е да подпомагат работата на Съда, като представят безпристрастно правно становище (заключение) за делата, по които работят.
Делото касае следите мерки, въведени с Пакет Мобилност:
връщане на шофьора на всеки 4 седмици;
забрана за прекарване на седмичната почивка в автомобила;
връщане на автомобила на всеки 8 седмици;
нови правила за каботажа;
специални правила за командироването.


Както се очакваше, генералният адвокат счита че жалбите срещу повечето от новите изисквания трябва да бъдат отхвърлени, но с изключение на тези срещу връщането на автомобила на всеки 8 седмици, които следва да се уважат.
Това становище в своеобразен обрат в производството и на практика е в интерес на транспортните фирми и срещу антидъмпинговото законодателство.
Окончателно решение на Европейския съд се очаква през месец февруари 2024 г.

 

Информация Транспортконсулт